Salát s vepřovou papenkou

Vrátíte se večer z práce, poslední jídlo byl oběd a máte chuť na něco dobrého, lehkého, ale aby vás to po celém dni zasytilo. Nic složitého se vám připravovat nechce, klasický salát je sice super věc, ale žádný velký hlad s ním nezaženete. Přitom stačí „vylepšení“ jen kouskem dobrého masa, které z běžného salátu udělá plnohodnotné jídlo. A má to ještě jednu výhodu, díky základním surovinám se bude líbit jak ženskému pohlaví, tak díky masu i muži nepohrdnou.

Ingrediece

polníček 100g (jedna vanička)

2 batáty

300g veprové panenky (cca 2 panenky)

200g zakysané smetany

hrubozrnná hořčice

sůl

pepř

olivový olej

sezamová semínka

bageta

citron

Postup

  1. Než se pustíte do všeho ostatního, tak si v první řadě nakrájejte panenku na cca 2cm široké kolečka, které osolte a opepřete. Vezměte si hrubozrnnou hořčici a kolečka panenky hořčicí potřete ze všech stran. Nemusí být velká vrstva, spíše jde o to, aby se do masa dostala chuť hořčice. Panenku si nyní odložte bokem, a pokud nepotřebujete dělat úplnou rychlovku, tak je ideální nechat panenku s hořčicí odležet alespoň 1-2 hodiny.
  2. Rozehřejte si troubu na 170°C, ve které budete následně péct batáty.
  3. Batáty oškrábejte a nakrájejte na větší kostky. Připravte si plech s pečícím papírem, na který batáty rozprostřete a pokapejte olivovým olejem. Můžete je trochu posolit. Batáty se pečou přibližně 30 minut, ale v průběhu pečení se ochutnávejte. Někdo je má raději měkké, někdo tvrdší a také záleží, na jak velké kousky jste je nakrájely.
  4. Operte polníček a nechejte jej okapat, ale důkladně, protože voda je zde opravdu nežádoucí.
  5. Nyní se pustíme do dresingu. Do menší misky vyklopte celou zakysanou smetanu. Zakápněte jej pro zjemnění trochou olivového oleje (cca 2-3 lžičky), opepřete a osolte dle chuti. Na konec do dresingu nastrouhejte kúru z půlky citronu a vše promíchejte. Pokud máte rádi česnek, můžete ještě přidat 1 stroužek propasírovaného česneku a vše opět promíchat.
  6. Batáty se vám pečou, dresing je hotový a panenka odleželá. Rozpalte si pánev, na kterou dejte pár „kapek“ olivového oleje a panenku opečte na pánvi z jedné strany 3-4 minuty a to samé z druhé strany. Důležité je, aby panenka zůstala uvnitř trochu růžová, ale pozor, ne syrová. Po opečení panenku posypejte sezamovými semínky a případně ještě dosolte.
  7. Než jídlo připravíte na talíř, nakrájejte bagetu, zakápněte olivovým olejem a využijte rozehřátou troubu, aby se bagetky propekly a získaly křupavou kůrku.
  8. Už jste určitě netrpěliví, ale dotáhněte to do konce i prezentací. Přece jenom, když jídlo na talíři pěkně vypadá, hned líp chutná. Prezentace je samozřejmě na vás, ale…můj postup je následující. Hrst polníčku, na to naskládat batáty, panenku, pokapat dresingem a pár rozpečeným bagetek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *