Sezona jablek pomalu začíná a je snad nekonečné množství receptů, co vše lze s jablky dělat. Štrůdl, řezy, přesnídávky, jablkové koláče a mnoho dalšího. Vyjmenování všeho by zabralo na slušně tlustou knihu.
Ingredience na smetanovo-jablečný pie seženete opravdu všude a recept je tak jednoduchý, že to zvládně každý. V případě nečekané návštěvy, tím ale zabijete dvě mouchy jednou ranou. Koláč vám zabere jen 10 minut přípravy a v průběhu pečení, které trvá taktéž 10 minut, se už můžete bez starostí věnovat návštěvě.

Ingredience na těsto
200g hladké mouky
125g másla
1 větší vejce
špetka soli
Ingredience na 1.náplň
kousek másla
3 lžíce třtinového cukru
oloupaná a na kostky nakrájená 4 větší jablka
Ingredience na 2.náplň
2 vejce
2 lžíce moučkového cukru
1 kelímek (cca 200g) smetany ke šlehání

Postup
- Prvně si musíte připravit těsto, tedy ve větší misce smíchejte 200g hladké mouky, 125g změklého másla, 1 vejce a špetku soli. Uhnětete v těsto a necháte stranou odležet.
- Než se těsto odleží, připravíte si první náplň. Na pánvi rozpusťte kousek másla a přidejte 3 lžíce třtinového cukru. Jakmile začne cukr karamelizovat, tak do pánve dejte nakrájená a oloupaná jablka. Jablka promíchejte se zkaramelizovaným cukrem. Pozor aby se cukr nezačal připalovat. Jakmile máte jablka obalená, dejte je z plamene.
- Nyní si připravte plechovou nebo keramickou zapékací misku, nejlépe kulatou. Odleželé těsto rozválejte do velikosti zapékací misky, nezapomeňte také na okraje, které musí byt pokryté těstem. Těsto v misce mírně zamačkejte prsty, aby se vyplnily všechny okraje a prolisy.
- Jablečnou směs, kterou máte připravenou na pánvi, nasypte do misky s těstem a rozprostřete po celé ploše. Takto připravenou misku s těstem a jablky dejte do trouby na 10 minut a pečte při teplotě 220°C.
- V době kdy se vám první část peče, si připravíte druhou náplň. V misce ušlehejte 2 vejce, 2 lžíce krupicového cukru a sladkou smetanu ke šlehání.
- Jakmile vám uplyne 10 minut od upečení těsta s jablky, tak misku vyndejte z trouby a na jablka nalijte ušlehanou náplň ze smetany. Náplň můžete mírně roztáhnout stěrkou, vařečkou nebo lžičkou. Poté dejte opět do trouby, teplotu snižte na 200°C a pečte dalších 20 minut.
Tipy na závěr
Protože rád experimentuji, tak jsem upekl 1 koláč z výše uvedeného receptu a na druhý koláč jsem použil hladkou, amarantovou a pohankovou mouku v poměru: 100g hladké mouky, 50g amarantové a 50g pohankové mouky. Chuť byla ještě intenzivnější a dokonce bylo těsto jemnější.