Jste polévkoví, stejně jako já? V tom případě nemůžete vynechat trochu nezvyklou, sladkou, ale velice chutnou polévku. Nemusím už ani zmiňovat, že je dosti zdravá. Není to „zuppa di modoro“, nejsou to rozmixované rajčata s mrkví, přesto že krémové polévky zbožňuji. Po vánočních svátcích a cukrovém šílenství, by se dala použít jako novoroční detox.
1 cibule
2 větší mrkve
1 petržel
1/4 celeru
máslo
sůl
pepř
třtinový cukr
250ml rajčatového pyré
bylinky (tymián, majoránka a bobkový list)
1 lžička hladké mouky
olivový olej
bagety
Postup
- Nakrájejte cibuli na jemno. V hrnci nechejte rozpustit trochu másla a cibuli opečte.
- Kořenovou zeleninu (mrkve, celer a petržel) očistěte a na struhadle na hrubo nastrouhejte.
- Nastrouhanou zeleninu přidejte do hrnce k opečené cibuli a zaprašte lžičkou hladké mouky. Párkrát promíchejte, aby se vše spojilo.
- Zalijte zeleninu 1 litrem vody, přidejte bylinky, sůl, pepř a přiveďte k varu.
- Přidejte rajčatové pyré a lžíci třtinového cukru.
- Vše nechejte ještě 10-15 minut povařit.
- Závěrem si nakrájejte bagetu, pokapejte olivovým olejem, potřete bylinkami a na chvíli opečte v troubě.
Tip: místo třtinového cukru používám 1dcl domácího jablečného moštu.