Panna cotta s lesním ovocem

Panna cotta by se dala po česku přeložit jako vařená smetana nebo někdo dokonce říká italský pudink. Já jsem se poprvé setkal s panna cottou asi 3 roky zpět, v jedné z místních kaváren a od té doby jsem se do ní zamiloval. Nikdy mě ale nenapadlo si ji udělat doma. Až nedávno jsem se do ní po prvé pustil, ale udělal jsem pár základních chyb a nedopadlo to podle mých představ. Druhý pokus už byl, troufnu si říci, výborný a proto se s vámi podělím o způsob přípravy panna cotty. Ještě podotknu, že ji zkusíte jednou a vybudujete si na ní slabší…no, možná silnější závislost.

Ingredience / 4 porce

400ml smetany ke šlehání (31-33%)

60g třtinového cukru + lžice na víc (můžete nahradit i krystalovým cukrem)

1 vanilkový lusk

4 plátky želatiny

200g lesního ovoce (V létě čerstvé ovoce a v zimě pokud nemáte zmražené vlastní, tak velice slušná je Horeca lesní směs. Hlavně ne, prosím, žádné konzervované.)

1 lžička želírovacího cukru (není podmínkou)

Postup

  1. Úplně první věcí, kterou musíte udělat, je namočit plátky želatiny do studené vody a nechat je trochu nasáknout vodu. Želatinové plátky tím nabobtnají.
  2. Do rendlíku dejte smetanu ke šlehání, třtinový cukr a semínka vyškrábnutého vanilkového lusku.
  3. Rendlík zahřejte, ale pozor abyste smetanu nepřivedli k varu. Jakmile jen náznakem uslyšíte, že by se smetana mohla začít vařit, dejte rendlík bokem a nechte jej chvíli zchladnout.
  4. Nabobtnanou želatinu okapejte od vody a přidejte do vlažné smetany. Důkladně vše promíchejte, aby se želatina celá rozpustila.
  5. Připravte si 4 skleničky nebo mističky, ve kterých chcete panna cottu podávat a směs do nich rovnoměrně nalijte. Poté dejte alespoň na 10 hodin do ledničky, aby panna cotta ztuhla. Nejlepší je nechat panna cottu v ledničce přes noc.
  6. Pokud máte, jako já, zmražené ovoce, nechte jej povolit a poté dejte na pánev nebo do rendlíku. Ovoce trochu ohřejte, přidejte lžíci třtinového cukru, promíchejte a nechte zase ochladnout. Přidejte, ale taky vůbec nemusíte, lžičku želírovacího cukru. Pokud jej použijete, ovoce trochu ztuhne a někomu to může připadat vzhlednější.
  7. Na závěr ovoce odhadem rozdělte na 4 stejné porce a polijte jim ztuhlou panna cottu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *