Panettone, neboli italská vánočka

Pletení vánočky je poměrně složitá věc a právě proto se u nás stala velice populární italská vánočka, která pochází z Milána a správně se nazývá panettone. Italové panettonku dokonce považují za sladký chléb. Připravte, upečte, ochutnejte a zamilujete se. Nejlépe si ji vychutnáte v zimě s horkým čajem nebo pro děti s kakaem.

Ingredience na těsto

1,5 kostky droždí (cca 60g)

150ml mléka

150g moučkového cukru

2 lžíce třtinového cukru

500g hladké mouky

4 vejce + 1 žloutek na potření

150g změklého másla

3/4 lžičky soli

80-100g velkých rozinek (sultánek)

80-100g klasických rozinek

50g mandlí (na hrubo nasekaných)

nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče a citronu

whisky nebo rum

Postup

  1. Rozinky nasypte do skleničky nebo misky a zalijte whisky nebo rumem. Nechte rozinky vsáknout alkohol.
  2. Do menší misky dejte droždí a nasypte na něj 1 vrchovatou lžíci třtinového cukru. Vidličkou droždí trochu rozmělněte na menší kousky a míchejte s třtinovým cukrem. Po chvíli (cca 2-3 minuty) začnete sledovat, jak se droždí rozpouští. Jakmile budete mít v misce droždí rozpuštěné na kašičku, přilijte do něj 150ml vlažného mléka (pozor, mléko nesmí být horké, jinak droždí zničíte a můžete začít od začátku). Poté přidejte druhou lžíci třtinového cukru a 1 vrchovatou lžíci hladké mouky. Vše ještě jednou promíchejte, odložte na teplé místo a vyčkejte, až kvásek nabude na objemu (zvětší svůj objem cca 1x tolik). Může to trvat 5-10 minut. Pokud se vám kvásek nevytvořil, bylo špatné droždí a musíte proces opakovat znovu.
  3. Kvásek už máte připravený a nyní jej z menší misky vylijete do větší. Přidáte 3/4 lžičky soli, 4 vejce, celých 150g moučkového cukru. Nastrouháte na to kůru z celého pomeranče a celého citronu.
    Mouku si rozdělte na 3 díly (150g, 150g a 200g – stačí od oka). Prvních 150g nasypejte do směsi a zapracujte. Poté dalších 150g, opět zapracujte a 200g.
  4. Jakmile máte těsto pěkně připravené a uhnětené, tak do něj přidejte 150g změklého másla. Máslo musí být opravdu hodně měkké, aby se vám pěkně zapracovalo do těsta a vše se spojilo. Doporučuji máslo úplně nerozpouštět. Nakonec přidejte velké i malé rozinky, mandle a zlehka promíchejte.
  5. Nyní přichází nejzdlouhavější proces a to je postupné kynutí. Jakmile vám těsto nakyne, tak jej poté opět promíchejte. Tento proces je dobré opakovat 2-3x. Čím více krát, tím je těsto nadýchanější a jemnější. Po třetím prohnětení dejte těsto do papírových forem na panettonky. Důležité je, abyste formy na panettonky nenaplnili těstem až po horní okraj. Optimální plnění je něco mezi polovinou až dvěma třetinami. Těsto v panettonových formách nechte opět vykynout, než se vytvoří krásný čepec.
  6. Vykynuté panettonky potřete rozmíchaným žloutkem a dejte do předehřáté trouby na 180°C. Pečení trvá přibližně 35-40 minut. Panettonky musejí mít vrchní část pěkně hnědou a raději je nechte o 2 minuty déle než to uspěchat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *