Hamburger trochu jinak

Hamburger se dá připravovat na stovky způsobů. Pokud si chcete připravit domácí hamburger, základem je kvalitní maso a to prostě neošidíte. Když jsem se rozhodl, napsal recept, jak si hamburger připravuji já, zajímalo mě, jak starý hamburger je. Historie hamburgeru sahá až do roku 1758. Tehdy se ale nepodával způsobem, jak jej známe dnes. Mezi dvě bulky se dostal až v polovině 20. století. A v čem je můj hamburger jiný? V mém receptu nenajdete žádný kečup, hořčici ani podobně ochucený dressing. Já jsem si zvolil zakysanou smetanu s česnekem.

Ingredience na 4 hamburgery

800-1000g mletého masa (já kombinuji polovinu vepřového a polovinu hovězího)

3 červené cibule

2 rajčata (nakrájená na silnější kolečka)

100-150g ementálu (4 silnější plátky)

hrst salátu Red Chard (lze nahradit například rukolou nebo salátem podle vaší chuti)

4 bulky

200g zakysané smetany (1 kelímek)

olivový olej

2-3 stroužky česneku

rozmarýn (nasekaný na drobno)

sůl a pepř

třtinový cukr

Postup

  1. Mleté maso si rozdělte na 4 stejné části a z každé udělejte bochánek.
  2. Masové bochánky opepřete, posypte nasekaným rozmarýnem a osolte.
  3. Do středu masového bochánku udělejte prstem důlek, ale pozor ať maso neprotrhnete. Díky důlku se nebude maso teplem nafukovat.
  4. Na pánvi rozpalte olivový olej a maso z každé strany opečte. Měly by stačit 3-4 minuty z každé strany, protože nechceme maso vysušené a durch propečené.
  5. Jakmile si myslíte, že je maso hotové, odložte jej stranou a nechte chvíli odležet.
  6. Červenou cibuli nakrájejte na kolečka, dejte ji na rozehřátou pánev a posypte 1 lžící třtinového cukru, který krásně zkaramelizuje a cibuli nádherně ochutí. Oddělejte z ohně, jakmile cibule změkne.
  7. Do misky si dejte zakysanou smetanu, přidejte lžíci olivového oleje a propasírované stroužky česneku. Podle chuti můžete opepřit, osolit nebo já přidávám trochu nasekané chilli papričky. Vše promíchejte a máte hotovo.
  8. Na rozehřátou pánev dejte bulky a vnitřní stranu opečte do křupava.
  9. Nyní už jen stačí hamburger „poskládat“ a můžete postupovat jako já: spodní část bulky, dressing, maso, dressing, plátek sýru, 2 kolečka rajčat, pár listů šťovíku a na vrch zkaramelizovanou cibulku.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *