Banán nebo možná banánek v čokoládě. Neznám snad člověka, který by tuhle „sladkost“ neznal. V mých mladých letech to byl oblíbený doplněk ke školní svačině. Společnost, s modrou hvězdou ve znaku, banánků v čokoládě prodala asi milióny a do dneška je vídám v regálech obchodů, protože děti tu žlutou „pěnovou“ konzistenci asi mají rády. Vlastně mě tahle sladkost nainspirovala a řekl jsi si, proč si neudělat banán v čokoládě doma. Je to úžasně jednoduchá věc a zabijete tím dvě mouchy jednou ranou. Dáte si čerstvé ovoce v podobě banánu a přitom si dopřejete sladkost s čokoládou.
4 banány
máslo (60-70g)
kvalitní hořká čokoláda (150g)
pár sušenek na posypání
ořechy na posypání
zmrzlinové dřívka/špejle
- Oloupejte banány a rozpulte je na stejně velké poloviny.
- Dřívka zastrčte do banánů, aby cca 1/3 trčela ven a 2/3 byly v banánu.
- Připravte si vodní lázeň, ve které rozpusťte máslo a poté přidejte čokoládu, kterou nechejte taktéž do hladka rozpustit. Pokud se vám bude zdát čokoláda moc hustá, přidejte máslo nebo trochu mléka.
- Rozpuštěnou čokoládu nechejte trochu zchladnout, ale pozor aby moc neztuhla.
- Banány v čokoládě můžete namočit na přímo nebo si vezměte polévkovou lžíce a banány čokoládou polévejte, dokud se celé neobalí.
- Odložte banány na plech s pečící papírem, nasekejte si trochu ořechů, sušenek nebo co máte rádi a banány posypte.
- Dejte na chvíli do ledničky, aby čokoláda ztuhla a netekla.