Cupcake „Red Velvet“

Při mých cestách po Amsterodamu, mně slovní spojení „red velvet“ vždycky připomínalo něco úplně jiného. Ano, mám na mysli velmi známou Amsterodamskou čtvrť „Red light district“. Co je obrovskou náhodou, že kousek od této čtvrti je úžasná cukrárna, kde pečou red velvet cupcakes.

Pokud vás zajímá odkud red velvet pochází, tak jsem trochu pátral po internetu a došel jsem až k druhé světové válce a hospodářské krizi, kdy pekaři používali červenou řepu nejen jako barvivo pro své koláče, ale taktéž jako surovinu, která dodávala pečivu vlhkost.

Dost bylo psaní a už se vrhneme na recept, který se může tvářit složitější než je.

Ingredience na těsto

130g hladké mouky

1 vrchovatá lžíce holandského kakaa

60g másla pokojové teploty

130-150g třtinového cukru (každý má rád sladké jinak)

1 velké vejce

2 lžičky vanilkového extraktu

130ml podmáslí

špetka soli

1 lžička jablečného octa (může byt i klasický)

3/4 lžičky jedlé sody

červené potravinářské barvivo (použil jsem gelovou food colours v tubě)

Ingredience na krém

120g mascarpone

200ml 40% smetany ke šlehání

1-2 lžičky vanilkové extraktu

50-60g moučkového cukru

Postup na přípravu těsta

  1. Protože příprava je velice rychlá, tak si první rozehřejete troubu na 180°C a na plech si nachystáte 12-14 košíčků na muffiny/cupcakes. Pokud máte papírové košíčky samonosné, je to jen výhoda. Pokud máte klasické, tak doporučuji vložit košíčky do muffiného plechu.
  2. Do misky nasypete mouku, kakao, špetku soli a kypřící prášek.
  3. Změklé máslo nechejte šlehat v robotu po dobu 1-2 minut a následně postupně přisypávejte třtinový cukr. Nemusíte se bát, cukr se rozpustí a v těstě nebudou krystalky. Následně přidejte vejce, vanilkový extrakt a počkejte až se vše v robotu spojí.
  4. Do menší misky nalijte podmáslí a přidejte červené barvivo. Množství barviva musíte odhadnout podle sebe. Já jsem měl k dispozici 20g tubu červené gelové barvy food colour a dal jsem do podmáslí cca 5g. Zde jsem se řídil pravidlem, raději trochu více než méně, protože barvy mají tendenci při pečení trochu blednout. Barvu v podmáslí rozmíchejte lžičkou.
  5. Do misky s vyšlehaným máslem a cukrem pomalu přidávejte, za stálého míchání, směs mouky s dalšími surovinami a zabarvené podmáslí. Vše se musí spojit v těsto.
  6. V posledním, „těstovém“ kroku si vezměte malou mističku nebo hrníček, do které dejte 1 lžičku jablečného octu a necelou lžičku jedlé sody. Reakce octu a sody udělá rychlé „kouzlo“ a v mističce nebo hrníčku se vám udělá pěna, kterou rychle nalijte do misky s těstem a ještě jednou zamíchejte. Stačí už jen ručně.
  7. Závěrem nalijte těsto do košíčků na muffiny/cupcakes, ale pozor na množství. Doporučuji těsto dávat do 1/2 košíčku. Pokud dáte více, je velká pravděpodobnost že vám při pečení těsto „uteče“ až přes okraje košíčků a poté to nebude moc úhledné.

Postup na přípravu krému

  1. Do misky si dejte celé macsarpone, smetanu ke šlehání a cukr.
  2. Ušlehejte suroviny v robotu, až se pevně spojí v krásný krém. Jakmile misku otočíte vzhůru nohama a krém drží v misce, máte vyhráno.

 

Nyní už zbývá jen zdobení, kde se může naplno projevit vaše kreativita.

Věřím, že se vám red velvet cupcaky podaří a budou chutnat nejen vám, ale i celé rodině nebo přátelům.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *