Čokoládový koláč s hruškami

Spojení čokolády a ovoce šlo vždy dohromady, a proto jsem se rozhodl pro čokoládový koláč s hruškami. Sezóna hrušek se už pomalu, ale jistě blíží ke konci a byla by velká škoda toho ještě na poslední chvíli nevyužít. Brouzdal jsem po českých i zahraničních blozích a hledal inspiraci, jak hrušky a čokoládu spojit dohromady. Nabízí se zde naprosto základní varianta a to ovocné fondue, to se ale nedá vůbec považovat za gastronomii a člověk nedělá nic jiného, než namáčí ovoce v čokoládě.

Po chvíli hledání mě to zavedlo na můj oblíbený blog kitchenette a narazil jsem na velice jednoduchý, ale už podle fotek velice chutný čokoládový dort. Protože jsem nechtěl moc experimentovat a věděl jsem, že recept bude „vychytaný“, tak jsem si ho mírně poupravil a výsledek vidíte sami.

Ingredience na těsto:

11 vajec

280g másla

500g čokolády (já jsem použil mix čokolád – 100g 80% čokolády, 100g 70% čokolády a 300g 55% čokolády)

80g třtinového cukru

40g hladké mouky

1 vanilkový lusk (můžete nahradit lžičkou vanilkového extraktu)

lžíce medu (ne pastovaný, nejlépe lesní)

1 limetka

2 hrušky (nakrájené na „půlměsíčky“)

kakao/skořice

Postup na přípravu těsta

  1. Připravte si vodní lázeň, ve které rozpusťte máslo a celých 500g čokolády.
  2. Troubu předehřejte na 160°C a připravte si 2 papírové formy na pečení nebo dortovou formu s plným dnem v průměru 26cm. V případě použití kovové formy na dort, je nutné do formy dát papír na pečení.
  3. Vajíčka si rozdělte na žloutky a bílky, kde žloutky ušlehejte s třtinovým cukrem v krém a bílky ušlehejte do sněhu.
  4. Rozpuštěnou čokoládu nechte chvíli odstát, ať není příliš horká a poté ji pomalu nalijte a smíchejte s ušlehanými žloutky.
  5. Do smíchané čokolády se žloutky, vmíchejte hladkou mouku a následně přidejte lžíci medu, šťávu z limetky a vyškrábnutý vanilkový lusk. Nakonec můžete přidat ještě kůru z limetky.
  6. Nakonec, po částech, opatrně vmíchejte vyšlehané bílky.
  7. Připravené papírové formy vylijte těstem do cca 1/3 a poté do těsta přidejte nakrájené hrušky. Následně těsto dolijte do cca 2/3 formy, aby byly hrušky pod těstem.
  8. Pečení je velice rychlé a doporučuji maximálně 12-13 minut pečení, aby čokoláda zůstala tekutější.
  9. Upečený koláč nechejte vychladnout při pokojové teplotě a následně dejte na 2-3 hodiny do ledničky.
  10. Před podáváním koláč posypejte kakaem, skořicí nebo obojím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *