Spojení čokolády a ovoce šlo vždy dohromady, a proto jsem se rozhodl pro čokoládový koláč s hruškami. Sezóna hrušek se už pomalu, ale jistě blíží ke konci a byla by velká škoda toho ještě na poslední chvíli nevyužít. Brouzdal jsem po českých i zahraničních blozích a hledal inspiraci, jak hrušky a čokoládu spojit dohromady. Nabízí se zde naprosto základní varianta a to ovocné fondue, to se ale nedá vůbec považovat za gastronomii a člověk nedělá nic jiného, než namáčí ovoce v čokoládě.
Po chvíli hledání mě to zavedlo na můj oblíbený blog kitchenette a narazil jsem na velice jednoduchý, ale už podle fotek velice chutný čokoládový dort. Protože jsem nechtěl moc experimentovat a věděl jsem, že recept bude „vychytaný“, tak jsem si ho mírně poupravil a výsledek vidíte sami.
11 vajec
280g másla
500g čokolády (já jsem použil mix čokolád – 100g 80% čokolády, 100g 70% čokolády a 300g 55% čokolády)
80g třtinového cukru
40g hladké mouky
1 vanilkový lusk (můžete nahradit lžičkou vanilkového extraktu)
lžíce medu (ne pastovaný, nejlépe lesní)
1 limetka
2 hrušky (nakrájené na „půlměsíčky“)
kakao/skořice
- Připravte si vodní lázeň, ve které rozpusťte máslo a celých 500g čokolády.
- Troubu předehřejte na 160°C a připravte si 2 papírové formy na pečení nebo dortovou formu s plným dnem v průměru 26cm. V případě použití kovové formy na dort, je nutné do formy dát papír na pečení.
- Vajíčka si rozdělte na žloutky a bílky, kde žloutky ušlehejte s třtinovým cukrem v krém a bílky ušlehejte do sněhu.
- Rozpuštěnou čokoládu nechte chvíli odstát, ať není příliš horká a poté ji pomalu nalijte a smíchejte s ušlehanými žloutky.
- Do smíchané čokolády se žloutky, vmíchejte hladkou mouku a následně přidejte lžíci medu, šťávu z limetky a vyškrábnutý vanilkový lusk. Nakonec můžete přidat ještě kůru z limetky.
- Nakonec, po částech, opatrně vmíchejte vyšlehané bílky.
- Připravené papírové formy vylijte těstem do cca 1/3 a poté do těsta přidejte nakrájené hrušky. Následně těsto dolijte do cca 2/3 formy, aby byly hrušky pod těstem.
- Pečení je velice rychlé a doporučuji maximálně 12-13 minut pečení, aby čokoláda zůstala tekutější.
- Upečený koláč nechejte vychladnout při pokojové teplotě a následně dejte na 2-3 hodiny do ledničky.
- Před podáváním koláč posypejte kakaem, skořicí nebo obojím.