Čokoládový cupcake

Čokoláda…už když slyším tohle slovo, tak si představím tolik dobrých věcí, že to až není zdravé. Čokoládový cupcake je nedílnou součástí snad všech food blogů a můj nebude výjimkou. Recepty se mnohokrát velice podobají, ale ono na tom není nezvyklého. Svíčková se také dělá ze stejných surovin a přeci nemusí být pokaždé stejná.

Základem dobrých čokoládových cupcaků nemůže byt nic jiného, než dobrá čokoláda. Zde se meze nekladou, a pokud nemá někdo v lásce extra hořkou čokoládu, kvalitní mléčnou čokoládou vůbec nic nepokazí. Možná je i kombinace více čokolád, ale nyní se pustím do mého receptu.

Ingredience na těsto:

120g extra hořké čokolády (doporučuji alespoň 70%)

80g hladké mouky

80g polohrubé mouky

170g změklého másla

100g moučkového cukru

60g třtinového cukru

1/2 sáčku vanilkového cukru

1/2 sáčku prášku do pečiva

160g podmáslí

3 vejce

1 lžíce kakaa

Ingredience na krém

200ml 40% smetany ke šlehání

100g zakysané smetany

100g moučkového cukru

1-2 lžičky vanilkového extraktu

červené barvivo (stačí jen trocha a já používám gelové barvy food colours z našeho eshopu)

Postup na přípravu těsta

  1. Čokoládu si nalámete na menší kousky a nechte ji pomalu rozpustit ve vodní lázni. K čokoládě přidejte trochu másla, aby se nezačala připalovat.
  2. Troubu si předehřejte na 180-190°C a nachystejte si košíčky na muffiny. Budete potřebovat 12 košíčků, ať už papírových nebo silikonových. Záleží na vás, jaké máte doma nebo jaké preferujete.
  3. Do větší misky si dejte hladkou i polohrubou mouku a přidejte lžíci kakaa a prášek do pečiva. Můžete lehce lžičkou promíchat.
  4. Do druhé misky si dejte změklé máslo a vanilkový cukr. Pokud máte robota, tak jej zapněte na malé otáčky a pomalu přidávejte moučkový cukr a třtinový cukr. Až se máslo s cukrem spojí, přidejte podmáslí a opět nechejte robota nebo ruční mixér pracovat za vás. Jakmile je vše opět spojené, přišla řada na mouku s kakaem a práškem do pečiva, kterou do ušlehané směsi pomalu přisypávejte.
  5. Do vyšlehaného těsta vlijte rozpuštěnou čokoládu a ručně zamíchejte, aby se čokoláda spojila s těstem.
  6. Na závěr je potřeba naplnit košíčky těstem, ale jen do poloviny až 2/3 košíčku, aby těsto při pečení neuteklo z košíčku ven. Pečení trvá cca 25-30 minut.

Postup na přípravu krému

  1. Do misky vlijte celou 40% smetanu a moučkový cukr. Ušlehejte v pevný krém. Zde se můžete držet starého osvědčeného triku. Pokud misku otočíte vzhůru nohama a krém drží v misce, máte vyhráno.
  2. Zakysanou smetanu s barvivem přidejte do ušlehaného krému a zamíchejte jen ručně, až se vše spojí a probarví.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *