Čokoládová panna cotta s borůvkami

Dva týdny zpátky jsem se pustil do psaní receptu na klasickou, pravou italskou, panna cottu s přelivem z lesního ovoce. V tu dobu jsem ještě netušil, že zanedlouho budu psát podobný recept, ale na čokoládovou verzi. Čokoládová panna cotta má podobnou konzistenci jako klasická a příprava se až na pár drobností moc neliší, takže kdo už někdy vařil klasickou panna cottu, čokoládovou má už předem zvládnutou. Takže si nachystejte vařečky, hrnce, dobrou náladu a jdeme na to.

Ingrediece / 4 porce

400ml smetany ke šlehání (31-35%)

20g třtinového cukru

1 vanilkový lusk

2 plátky želatiny

80g extra hořké čokolády (minimálně 75% a více)

70-80g máslových sušenek

lžíce másla

borůvky nebo maliny na ozdobení

Postup

  1. Úplně první věcí, kterou musíte udělat, je namočit plátky želatiny do studené vody a nechat je trochu nasáknout vodu. Želatinové plátky tím nabobtnají.
  2. Do rendlíku dejte smetanu ke šlehání, třtinový cukr, semínka vyškrábnutého vanilkového lusku a čokoládu.
  3. Ve vodní lázni si rozpusťte máslo a následně čokoládu.
  4. Smetanu v rendlíku přiveďte k varu a přidejte do ní rozpuštěnou čokoládu. Vše promíchejte, a jakmile se smetana s čokoládou spojí, tak rendlík oddělejte bokem a nechejte trochu zchladnout.
  5. Nabobtnanou želatinu okapejte od vody a přidejte do vlažné smetany s čokoládou. Důkladně vše promíchejte, aby se želatina celá rozpustila.
  6. Připravte si 4 skleničky nebo mističky, ve kterých chcete panna cottu podávat a směs do nich rovnoměrně nalijte. Poté dejte alespoň na 10 hodin do ledničky, aby panna cotta ztuhla. Nejlepší je nechat panna cottu v ledničce přes noc.
  7. Před podáváním rozdrobte sušenky a do každé skleničky nasypejte cca 1cm vrstvu. Ozdobte borůvkami nebo malinami.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *